Testimonial Rien Hendrickx

“In 2005 werd ik managing director van een expeditiebedrijf met 52 medewerkers. Ik had er mijn handen aan vol. Tot die tijd was het bedrijf ‘top-down’ aangestuurd. Iedereen wachtte dus totdat ik de beslissingen nam. Wilde ik hier niet gek worden, dan moest ik wat doen. Via een advertentie kwam ik – met enige twijfel – op het spoor van de cursus Filosofisch Leiderschap van Jan Touw.

Het gezelschap
De sfeer en ook de andere cursisten spraken me onmiddellijk aan. Ik had er rekening mee gehouden dat ik in een geitenwollen-sokken-sfeer terecht zou komen. Maar de waarheid was anders. Het gezelschap bestond voornamelijk uit directeuren en managers, die mijn taal spraken.

Coaching
Het belangrijkste begrip dat de cursus mij heeft opgeleverd is ‘coaching’. Ik moest niet boven mijn medewerkers gaan staan, maar naast hen. Ik heb daarom iedereen de ruimte gegeven om mee te denken, maar ook de verplichting opgelegd om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dat heeft me veel rust gegeven. Vanaf dat moment stond ik er niet meer alleen voor.

Financiële winst
Ik herinner me dat de advertentie ook een toename van de winst beloofde. Nu was dat niet mijn eerste doel, maar het gegeven was aantrekkelijk. Maar wat schept mijn verbazing na vier jaar Filosofisch Leiderschap? De winst is verdrievoudigd. Het past niet bij me om dit op mijn persoonlijk conto te schrijven, maar het is wel een feit.

Persoonlijke winst
Het leidinggeven gaat me tegenwoordig gemakkelijk af. Mijn corebusiness is onlosmakelijk verbonden met hectiek, maar ik ben niet meer gek te krijgen. Zonder op de klok te kijken, maak ik tijd voor iedereen die mijn kantoor binnenwandelt. Dat heeft van mij een prettiger mens gemaakt en dat krijg ik terug. Belangrijke beslissingen neem ik nooit meer alleen op basis van verstandelijke overwegingen, maar altijd in combinatie met mijn buikgevoel. Dat voelt vele malen beter.”

Vorige testimonial Testimonials-overzicht Volgende testimonial